O nas

KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj, ustanovljen leta 1898, je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici.

Orkester skozi leto organizira in se udeležuje krajših in daljših nastopov ter koncertov v Mestni občini Kranj in njeni širši okolici. Orkester predstavlja Mestno občino Kranj na uradnih prireditvah in njenih dogodkih ter nosi dobro ime Kranja v svet. Zelo pomemben del programa orkestra predstavljajo gostovanja, pa tudi številna tekmovanja po Sloveniji in v tujini, kjer je orkester vse od leta 1939 prejel številne uspehe in priznanja, nazadnje leta 2017 na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v italijanski Rivi del Garda. Orkester je v letu 2018 praznoval svojo 120-letnico ustanovitve, v novo desetletje pa je zakorakal s prenovljenim zanosom, vodstvom ter dirigentom.

Predsednica je Biljana Cvjetičanin,
podpredsednik pa Branko Djoković.

Vaje imamo vsak ponedeljek ob 19.00 v naših prostorih na Savski cesti 34 v Kranju.

KontaktZGODOVINA


Prva godba na pihala je bila v Kranju ustanovljena 7. avgusta 1898, v okviru gasilskega društva in na pobudo knjigarnarja Karla Floriana in Rajka Sušnika, gostilničarja »Pri Puščavniku«. Poimenovali so jo Godba prostovoljne požarne brambe Kranj, štela pa je 27 ali 28 godbenikov. Ti so poleg klasičnih promenadnih nastopov izvajali tudi podoknice in še danes nepogrešljivo prvomajsko budnico. Godba se je hitro uveljavljala in dosegla zavidljive uspehe, vendar so politični spori leta 1902 povzročili, da so godbo izključili iz gasilskega društva. S pomočjo meščanov so nato leta 1903 ustanovili novo društvo z imenom Meščanska godba Kranj. V začetku 20. stoletja se je njena kvaliteta tako dvignila, da so godbeniki nastopali po celi Gorenjski. Godba je leta 1908 zaradi političnih sporov spet razpadla.

Dve leti kasneje, torej leta 1910, je ponovno oživela v okviru Prostovoljne požarne brambe Kranj kot Društvo Godba prostovoljne požarne brambe Kranj. Društvo je razen v vojnih letih (1914-1918) uspešno delovalo do leta 1923, ko so se godbeniki zaradi splošne gospodarske in notranje krize razšli.

Ponovno jih je zbral dekan Matija Škerbec in leta 1928 ustanovil t. i. »Škerbčevo godbo«, uradno pa Kranjsko godbo pri Prosvetnem društvu Kranj. Leta 1932 je oblast delovanje godbe prepovedala, njenega predsednika pa zaprla.

Leta 1933 je bilo nato ustanovljeno Kranjsko glasbeno društvo, v okviru katerega je vse do razpada Kraljevine Jugoslavije leta 1941 delovala tudi godba. To društvo je v obdobju med obema vojnama doživelo tudi svoje do tedaj največje uspehe.

Med drugo svetovno vojno godba ni delovala, njeni člani pa so poskrili ves notni material in inštrumente. Leta 1945 so ponovno zbrani godbeniki v okviru kulturne sekcije Mestnega odbora OF Kranj ustanovili Godbo občinskega sindikalnega sveta Kranj. Iz prostorov na Pungartu (stavba današnje Glasbene šole Kranj) so se godbeniki preselili v pritličje t. i. Delavskega doma na Slovenskem trgu 3, kjer so bili godbeni prostori vse do leta 2012.

Orkester se je nato leta 1948 preimenoval v Godbeno sekcijo KUD France Prešeren, leta 1962 zaradi tesne povezave z mestom Kranj v Društvo Pihalni orkester občine Kranj, leta 1995 pa zaradi spremembe zakona o lokalni samoupravi in ustanovitvi Mestne občine Kranj v današnje Kulturno društvo Pihalni orkester Mestne občine Kranj.

V novem tisočletju se je orkester dokončno preoblikoval v sodobno ter uravnoteženo mešano zasedbo (v prvih 100. letih orkestra so namreč močno prevladovali moški godbeniki). Zaradi večjega dotoka mladih glasbenikov z glasbenim znanjem, pridobljenim predvsem na Glasbeni šoli Kranj, pa je močno napredovala tudi kakovost orkestra. Ta je omogočila uspešno udejstvovanje na tekmovanjih ter gostovanjih širom sveta, ki je zaznamovalo pretekli dve desetletji orkestra.

V najstarejši še delujoči zasedbi v Mestni občini Kranj, ki je v dobrih 120 letih delovanja zamenjala kar 9 imen ter 21 dirigentov in predsednikov, tako danes lahko najdemo raznolike godbenike, med njimi tudi nekaj takih, ki so orkestru zvesti že več desetletij.

Podrobnejšo zgodbo o naši zgodovini lahko preberete v biltenu »120 let Pihalnega orkestra Mestne občine Kranj«, izdanem ob 120-letnici orkestra, leta 2018.

ZA OGLED BILTENA KLIKNITE TUKAJ